Помоћ државе Србије не изостаје ни ове године

Влада Републике Србије преко своје Канцеларије за Косово и Метохију уплатила 19,9 милиона динара за потребе Народних кухиња у 2017.години.

Канцеларија за Косово и Метохију четврту годину за редом пружа јасну, значајну и неопходну помоћ како би се рад народних кухиња одржао и несметано функционисао. У овој години одобрено је 19,9 милиона динара које су намењене за исплату хонорара ангажованим лицима и подмирење дела текућих трошкова. Ово није први пут да Канцеларија за Косово и Метохију помаже наш рад, до сада су више пута помагали на различите начине и подржавали наше пројекте самоодрживости.

Народне кухиње постоје дуги низ година, тачније, седамнаеста је у току и нажалост, потреба за њом је и данас превелика. Ситуација на терену се није знатно променила, односно, незапосленост, ограниченост кретања и узурпирана имовина и данас мучи многе људе са Косова и Метохије те и поред радне способности остају код својих кућа, а са друге стране, бројна старачка домаћинства зависе од овог оброка, јер нема ко да им скува и брине о њима.

Дуги су дани онима који са нестрпљењем ишчекују возило народних кухиња, осећање у души се разликује од човека, а испреплетен поглед захвалности и стида остаје урезан код свих нас који смо обизали терен и присуствовали подели хране.

Тужна је чињеница да је већина људи прихватила такав начин живота "од данас до сутра" и да су ретки они који теже променама, једноставно су се препустили ситуацији, притисци су све већи, а снаге за борбом све мање. Честе крађе и лоша економска ситуација обесхрабрује и најхрабрије.

Епархија рашко призренска, заједно са својом Добротворном организацијом "Мајка девет Југовића" улаже свакодневно свој максимум како би се што више породица обишло и помогло у зависности од ситуације. Наше присуство на терену многима пружа поверење и сигурност, па остајемо дужни овом народу да не изостајемо. Наравно, захваљујући помоћи државе Србије, бројних институција и појединаца великог срца широм света ми постојимо и настављамо са својом борбом и данас.

Познато је да је обавеза државе да се брине о свом народу, али се свакако срдачно захваљујемо Канцеларији за Косово и Метохију на уплаћеним средствима, присуству и занимању за наш рад.

Дубоко верујемо да ће се ситуација на терену променити и да ће коначно српски народ на овим светим просторима организовати свој живот у нормалним условима и да ће се смањити потреба за народним кухињама и хуманитарним радом, до тада, апелујемо на све вас да будете уз нас.