Народне кухиње

Народна кухиња у селу Прековце, Општина Ново Брдо

У селу Прековцу постоје две народне кухиње, које покривају села новобрдског и гњиланског краја. Ново Брдо је већински српска општина, у којој је пре сукоба 1999. године живелo око 5000 Срба. Већина њих је радила у руднику олова и цинка који је после сукоба затворен. То је углавном брдски крај, те стога услови за пољопривредну производњу готово да и не постоје.

Нaродна кухиња у Кормињану, Општина Косовска Каменица

Прва народна кухиња у каменичком крају је отворена у селу Речане, али је одлучено да се због техничких потешкоћа измести у парохијски, црквени дом у селу Кормињану.

У народнној кухињи у Кормињану функционишу две народне кухиње, и оне покривају села Горње и Доње Каменице. После доласка снага УН-а 1999. године број већинског српског становништва се преполовио. Велики број младих, радно способних људи, напушта каменички крај, што због незапослености, што из страха.

Народна кухиња у селу Врбовац, Општина Витина

У општини Витина живи око три и по хиљаде Срба, и то у селима Клокот, Бинач, Могила, Грнчар и Врбовац, као и у самом граду.

Пре рата је то био већински српски град, а сада је у њему остало свега двадесет поједниаца српске националности. Треба напоменути да је витински крај познат у целој Србији по пољопривредним добрима, земља је прве и друге категорије , а ту извире и река Морава.

Народна кухиња у селу Видање, Општина Клина

Народна кухиња у селу Видање, Општина Клина, отворена је у мају 2010. године. Корисници кухиње су како из села Видање, тако и из околних, повратничких, метохијских села, као и из града Клине.

То је једина кухиња која фунционише у метохијском крају. То је и разумљиво, с обзиром да се веома мали број Срба вратио у овај прелепи крај. Треба рећи да су скоро сви Срби из Метохије протерани, и то одмах након доласка међународних снага, јуна 1999. Пећ, Клина, Дечани, Ђаковица, Призрен, су потпуно етнички очишћени, а ни српска села нису боље прошла.